Olej z czarnuszki to rodzaj oleju z nasion o przyjemnym ostrym aromacie. Jego łacińska nazwa to Nigella Sativa, co oznacza czarny kminek. Rośnie w ciepłych regionach i jest uprawiana od czasów starożytnych ze względu na swoje właściwości lecznicze. Obecnie jest stosowany w żywności ze względu na wysokie stężenie korzystnych kwasów tłuszczowych, które są idealne do wspierania układu odpornościowego, zmniejszania stanów zapalnych i zapobiegania stresowi oksydacyjnemu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o oleju z czarnuszki i jego plusach.
Jakie są korzyści z oleju z czarnuszki?
Olej z czarnuszki jest bardzo wszechstronnym olejem i ma wiele korzyści. Niektóre z nich to:
- jest doskonałym źródłem żelaza, będącym niezbędnym minerałem dla zdrowia człowieka. Należy zauważyć, że żelazo z oleju z czarnuszki jest łatwiej przyswajane przez organizm niż z innych źródeł takich jak czerwone mięso,
- olej z czarnuszki ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które są świetne do pielęgnacji skóry i zapobiegania rozwojowi trądziku,
- posiada mocne właściwości antyoksydacyjne i jest świetnym źródłem witaminy E,
- olej ten jest również źródłem witaminy B6, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego,
- ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko różnych chorób, takich jak choroby serca i Alzheimera,
- Jest pomocny w zapobieganiu kamieniom nerkowym, które są powszechne u osób cierpiących na szczawian wapnia,
- olej z czarnuszki jest świetny dla zdrowia trawiennego i udowodniono, że łagodzi skurcze żołądka i wzdęcia,
- olej z czarnuszki jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które mogą pomóc zachować zdrową skórę i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.
Jak olej z czarnuszki przynosi nam korzyści?
Olej z nasion czarnuszki uzyskuje się poprzez ich tłoczenie. Nasiona czarnuszki to wysuszone owoce jednorocznego zioła pochodzącego z Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. Były używane jako przyprawa i w medycynie ludowej przez tysiące lat. Zawiera on dużą ilość olejków eterycznych o orzechowym zapachu, w tym tymochinon, karwakrol i cymen a także inne związki. Olej z czarnuszki był tradycyjnie stosowany przeciwko różnym rodzajom infekcji, takim jak infekcje dróg oddechowych, infekcje skórne i infekcje jelitowe. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne może pomóc poprawić krążenie krwi i obniżyć jej ciśnienie. Może również złagodzić problemy trawienne, w tym gazy, wzdęcia i skurcze żołądka. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Bywa również pomocny w zapobieganiu rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów.
Jak stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki może być stosowany miejscowo i doustnie. Przy stosowaniu doustnym należy pamiętać, że olej jest bardzo silny i powinien być spożywany w małych dawkach, nie więcej niż łyżeczka dziennie. W przypadku stosowania miejscowego, olej z czarnuszki może być stosowany na skórę, paznokcie i włosy. Podczas spożywania oleju z czarnuszki doustnie, zaleca się mieszanie go ze zdrowym tłuszczem, takim jak awokado lub olej kokosowy, w celu lepszego wchłaniania i mniejszych problemów trawiennych. Możesz spożywać go mieszając z sałatką, warzywami, zupami lub ziarnami, lub po prostu biorąc łyżkę oleju zmieszaną z wodą. Stosowany miejscowo, może być używany jako olej do masażu, mieszany z kremami nawilżającymi, używany do oczyszczania skóry, a także pomocny przy wypadaniu włosów.
Efekty uboczne oleju z czarnuszki
Ma także pewne skutki uboczne. Głównym skutkiem ubocznym oleju z czarnuszki są problemy trawienne, takie jak skurcze i wzdęcia. Stosowany doustnie, olej z czarnuszki jest drażniący i może powodować problemy trawienne u niektórych osób. Stosowany miejscowo, może powodować podrażnienie lub wrażliwość na światło słoneczne. Olej ten ma silny smak i zapach.
Portal SuperDziadkowie.pl to miejsce każdego seniora w internecie. Tutaj znajdziesz rzeczowe informacje z dziedzin zdrowia, finansów, kultury i wielu innych!
0 komentarzy