Strona główna » Zdrowie i uroda » Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów na świecie. Jeśli Twój poziom lipidów we krwi jest wysoki, masz zwiększone ryzyko rozwoju choroby serca lub udaru. Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, zdrowe odżywianie jest kluczowe. Oznacza to przede wszystkim ograniczenie żywności, która podnosi poziom cholesterolu we krwi. W tym artykule przedstawimy niektóre pokarmy, których należy unikać, gdy posiadasz wysoki poziom cholesterolu.

Jaja

Jaja zawierają cholesterol i tłuszcze nasycone, z których oba zwiększają ryzyko chorób serca, gdy są spożywane w nadmiarze. Posiadają około 185mg cholesterolu na 1 sztukę, co stanowi ponad 20% zalecanego dziennego jego spożycia. Jajka zawierają również dużo tłuszczów nasyconych, które również mogą negatywnie wpływać na jego poziom.

Produkty mleczne

Produkty mleczne, szczególnie ser i masło, są źródłem tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Chociaż produkty mleczne stanowią dobre źródło wapnia i białka, nie neguje to ich negatywnego wpływu na zdrowie serca. Spożywanie zbyt dużej ich ilości, wiąże się z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca.

Mięsa przetworzone

Przetworzone mięsa powodują zwiększenie ryzyka chorób serca, udaru i cukrzycy. Mają wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i sodu, a niską ilość składników odżywczych i błonnika pokarmowego. To może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi. Przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu, unikaj przetworzonych mięs, takich jak bekon, salami i kiełbasy.

Smażenie i potrawy smażone na głębokim oleju

Smażona żywność zawiera dużo tłuszczów trans, które są związane z wysokim ryzykiem chorób serca. Przykładami takich produktów są: herbatniki, gofry, frytki, smażone ryby. Chociaż mogą być pyszne, powinieneś ich zdecydowanie unikać i, jeśli masz zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Podsumowanie

Wiele leków obniżających poziom cholesterolu wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi, w tym problemami żołądkowo-jelitowymi, bólami głowy i stawów. Leki te mogą również zwiększyć ryzyko nieprawidłowych rytmów serca, więc jeśli jest to możliwe – warto unikać farmakologii. Zamiast tego, można obniżyć poziom cholesterolu poprzez dietę, jedząc pokarmy, które nie powodują jego wzrostu. Mając na uwadze te wskazówki, możesz łatwo zachować zdrowie swojego serca. Pamiętaj natomiast, że zbyt wysoki poziom cholesterolu to nie koniec świata! Istnieje wiele łatwych sposobów na jego naturalne obniżenie!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane artykuły